– Det er ingen grunn til å kaste produkter av høy kvalitet, selv om de har utspilt sin rolle.
Dette sier Bjarte Bratten, rådgiver vedlikehold i KLP Eiendom, mens han lemper to flotte design-barstoler inn i varebilen med logoen til Ombygg på siden.
Den populære mathallen i kjelleren på Paleet har fått nye drivere og lokalet er nyoppusset. Nylig åpnet Paleet Food Hall, med nye restauranter med mat fra Japan, Italia, Mexico og India. Mye av det gamle interiøret ble gjenbrukt, men mye måtte også ut. Men det vil ikke si at det er ubrukelig. Det er her Ombygg kommer inn.
– Her har vi helt fine pipe-elementer fra den gamle pizza-ovnen, og bak der har vi flere moduler til et profesjonelt kjøkken. Dette er ting som kanskje kan være verdifullt for en liten kafé eller en ny restaurant et eller annet sted, forteller Bratten.
For å sikre at alle disse produktene får et nytt og forlenget liv, og ikke ender opp som avfall, samarbeider KLP Eiendom med Ombygg. Ombygg er et byggvarehus som har som mål å ta imot og omsette brukte byggmaterialer og inventar fra ulike prosjekter.
Ombruk er en del av miljøstrategien
KLP Eiendom eier over 2,3 millioner kvadratmeter med eiendom – med både kontorplass, kjøpesenter og hoteller. Det er stadige oppussings- og ombyggingsprosjekter på gang, og mye materiale som skal inn og ut av de ulike byggene.
– Det er et overordnet mål for oss å redusere mengden avfall, og vi jobber stadig mer strategisk med å finne nytt liv til gammelt byggemateriale og interiør
- Bjarte Bratten
– Ombruk skal ikke være hassel. Det skal være enkelt, forteller Jawad Azadmehr fra Ombygg.
– Kjerneproduktet vårt er byggemateriell, men vi omsetter også en del barstoler, designmøbler og interiør fra butikker, kaféer og restauranter, forteller han. Dette er produkter av høy kvalitet og har lang levetid, legger han til.
Ombygg har en stor innendørs lagersentral på Sinsen på hele 4 500 kvadratmeter – og i tillegg kommer 2 500 kvadratmeters utendørs lagring. Etter all sannsynlighet er dette Europas største sentral for mottak og salg av høykvalitets byggematerialer.
– Selve teltet som beskytter materialene for vær og vind er faktisk også et resirkulert produkt. Dette er teltet som ble benyttet over byggeplassen på selveste Regjeringskvartalet. Teltet ble donert av Statsbyggog er i dag Ombyggs hovedbase, sier Azadmehr.
Handler om idéen om et nytt liv
– Ombruk er ikke selve produktet, men idéen om at ting skal få et nytt liv og brukes videre. Ting som er ubrukelig for én part, kan gå til skoler, barnehager, kantiner eller ulike gründerselskaper. Ombruk er veldig fint, legger han til.
– Nylig hentet vi en masse betongheller fra Universitetet i Oslo. De ble sendt videre til en skole.
- AzadmehrKunnskapsheller, kaller vi de, ler Azadmehr.
Azadmehr legger til at jo tidligere Ombygg kan komme inn i ombyggingsprosesser, jo bedre kan de planlegge prosessen med å finne en ny plass til materialet.
– Da kan vi på et tidligere tidspunkt finne en ny eier av produktene, samtidig som vi kanskje finner ut at vi kan levere noen brukte produkter tilbake til det aktuelle prosjektet.
– Det som er så bra med KLP Eiendom er at dere er ikke redd for noe. Dere er villige til å eksperimentere. Det er veldig fint at dere tar tak i dette, og at dere faktisk setter ressurser bak det å omplassere ting dere ikke skal benytte mer, sier han til Bratten i KLP Eiendom.
Også internt i KLP Eiendom, mellom de ulike eiendommene og leietakerne, jobbes det for økt ombruk.
- Anette Øyehaug, Markedskoordinator Paleet– Vi jobber blant annet med å legge til rette for at leietakere kan gjenbruke produkter og materiell.
Julepynt fra et kjøpesenter kan for eksempel gjenbrukes i et annet. Da skaper man fornying, uten at noe må kastes, forteller markedskoordinator på Paleet, Anette Øyehaug.
Øyehaug har i et års tid jobbet med å miljøsertifisere Paleet hos Miljøfyrtårn sammen med fire andre av KLP Eiendoms kjøpesentre. Nå er hele kjøpesenter-porteføljen til KLP Eiendom sertifisert.