Skrevet av: Elisabeth Selvik Hjelle

– Vi har muligheten til å tenke fem, ti, tretti år fremover – ikke bare hva som gir gevinster i dag. Det gjør jobben ekstra meningsfullt.

Lucas van Laack tar imot med et fast håndtrykk og en vennlig mine. Han har vært leder for avdelingen Bærekraft i KLP Eiendom i noen uker nå, men det er ingenting som tyder på at han fortsatt er i en innkjøringsfase. Han snakker med overbevisning og engasjement, både om arbeidet sitt og om det som driver ham som person.

Bærekraft og byutvikling er langt fra nye temaer for Lucas. Han har bakgrunn som arkitekt og har jobbet hos LPO Arkitekter, som blant annet står bak Munch-museet og Vulkan-området i Oslo. Senere gikk han over til rådgivning i Rambøll, hvor han hadde faglig ansvar for bærekraft for over 600 ansatte.

 

 

– Jeg tok masteren min i Environmental Design and Engineering ved UCL i London, forteller han.

– Etter det fikk jeg jobb i Foster + Partners rett ved siden av Themsen på Battersea, hvor jeg jobbet i nesten 5 år i et bærekraftsteam bestående av en hel avdeling av ingeniører og arkitekter. Vi jobbet for de største prosjektene for å optimalisere byggene allerede i skissefasen for sol, vind, dagslys, energi og klimagass. Vi var kanskje noen av de første som jobbet med de mest avanserte visuelle programmeringsverktøyene for å tune designet til noe som ser kult ut og er mer bærekraftig. 

Blant prosjektene han var involvert i, var den enorme flyplassen i Mexico City og skyskrapere i Beijing. Det var en tid preget av ambisiøse og innovative prosjekter, men Lucas ønsket å se bransjen fra en annen vinkel.

Hva var det som dro deg til KLP Eiendom?

– Jeg har jobbet som arkitekt, ingeniør og rådgiver. Nå var jeg veldig nysgjerrig på å se bransjen fra byggherrens perspektiv, sier han.

– Jeg ville forstå hvordan beslutninger tas, hvilke økonomiske vurderinger som ligger bak og hvordan vi vurderer ulike alternativer. Skal vi ha solceller eller ikke? Skal vi oppnå energimerke A eller B? Hvordan sikrer vi at tiltakene faktisk gir en bærekraftseffekt og blir økonomisk lønnsomt?

Han peker på at KLP Eiendom eier mange bygg med et langsiktig perspektiv, noe som gir en unik mulighet til å planlegge for bærekraftige løsninger over tid - og noe som kan skape ringvirkninger i bransjen.

 

Hva er et bærekraftig bygg?

Lucas har brukt store deler av karrieren på å finne gode eksempler på dette spørsmålet. 

– Vår felles framtid. Dette gjelder ikke bare eiendom. De tre søylene av bærekraft people, planet, profit – de sosiale, de miljømessige og de økonomiske påvirkninger - i bransjen nå også kjent som ESG, er helt grunnleggende for bærekraft

Ja, og hva er egentlig et bærekraftig bygg?

Lucas inviterer oss med på en spasertur langs Bjørvika før han besvarer spørsmålet.

– Et bærekraftig bygg skal svare på akkurat det samme: et bygg som varer lenge, er godt tilpasset omgivelsene, bruker minimalt med energi og ressurser, og gir menneskene som bruker det, et sunt og inspirerende miljø, sier han. Det å ‘tune’ byggene slik at de få høyest ‘bærekrafts-score’ over levetiden – det er gøy!

Han brenner spesielt for regenerativ design – en tilnærming der bygninger ikke bare er bærekraftige, men aktivt bidrar til å reparere systemene rundt seg. 

 

BAB01852

 

"Naturen er jo i seg selv regenerativt. Ta et tre eller en blekksprut, Får de en skade, kan de helbrede seg selv. Kan våre bygg det samme?"

- Lucas van Laack, KLP Eiendom

– Vi må tenke i systemer, sier han engasjert. – Det handler ikke bare om å redusere energiforbruket eller materialforbruket i et enkelt bygg, men om å skape bygninger og byrom som er positive bidragsytere til miljøet og samfunnet, som leder flere an til å ta gode valg for vår felles framtid.

– Jeg liker tanken på at et bygg kan "helbrede seg selv", sier han.

Han trekker en parallell til overgangen til regenerative materialer og bygg, der bygg skal bidra positivt til miljøet, ikke bare minimere skade.

– Det finnes blant annet betongtyper som kan reparere sprekker ved hjelp av bakterier og vann. Slik teknologi kan eventuelt gi oss bygg med lengre levetid, lavere vedlikeholdskostnader og er derfor mer bærekraftig.

Regenerativ ledelse 

– Som leder for bærekraft i KLP Eiendom er jeg også inspirert av regenerativ ledelse.

– Hvordan kan organisasjoner fungere på en måte som gir mer tilbake enn de tar? I motsetning til tradisjonell ledelse som ofte fokuserer på effektivitet og resultater, handler regenerativ ledelse om å skape forhold der medarbeidere kan blomstre, vokse og fornye seg selv.

– Det er litt som surdeigsbrød, sier han med et smil.

– Surdeig er jo i seg selv regenerativt. Det er en levende kultur som bygger seg opp over tid, vokser og gir næring og masse gode energi til oss når vi spiser det, men vi må også sikre at mengdene og temperaturen stemmer. På samme måte bør vi tenke på bygg og byutvikling – hvordan kan vi skape strukturer som ikke bare varer, men også bidrar til mer bærekraft uten at vi må bruke mye tid og penger på det.

 

Bærekraft – også på hjemmebane

For Lucas er bærekraft mer enn bare en jobb – det er en livsstil. Han sykler til jobb året rundt, eksperimenterer med surdeigsbrød og har et nøye planlagt hjem for optimal energieffektivitet.

– Jeg har nylig skiftet alle vinduene i leiligheten min, forteller han.

– Det er egentlig ikke så vanskelig, bare fire skruer per vindu, men det har gjort en enorm forskjell for energiforbruket og termisk komfort.

Han ler og legger til:

 

– Når venner spør meg om råd før de kjøper leilighet, starter jeg alltid med å se på de utvendige og innvendige faktorer: Jeg simulerer sol, dagslys og energi i hodet mitt.

- Lucas van Lack, leder Bærekraft

 

Lucas finner også balanse gjennom sin store lidenskap: naturen.

– Om sommeren finner du meg på vannet – i kajakk, på seilbåt eller paddleboard. Om vinteren er jeg på ski. Naturen gir oss energi, inspirerer oss og hjelper oss å slappe av.

Kan naturen lære oss noe om by- og bygningsdesign?

–Naturen er på en måte det som forbinder oss alle. Når du skal lukke øynene og tenke på et fint sted, så er det mange som ser for seg et sted ute i naturen. De tenker ikke på Manhatten, t-banestasjonen eller kontoret.

–Det er den naturlige forbindelsen som vi har, som vi mennesker må ha. Naturen gir oss energi og hjelper oss å slappe av. Naturen er også veldig inspirerende, med tanke på konstruksjonsteknikk og fysikken. Naturen er ganske smart.

 

BAB01759

– Naturen har allerede løst mange av problemene vi står overfor, som vi kan kopiere eller la oss inspirere av. “Biomimicry” heter det – å etterligne naturens strategier – kan vi utvikle bedre, mer effektive og mer motstandsdyktige bygg?

Begrepet kommer fra "bio" som betyr liv, og "mimesis" som betyr å imitere.

Eksempler på dette er selvrensende materialer inspirert av lotusblader, ventilasjonssystemer basert på termittkolonier og vannfiltrering som etterligner våtmarker.

– Det et prinsipp som jeg synes er veldig interessant, spesielt innen byutvikling. Regenerativ design får stadig mer oppmerksomhet, og det betyr at man skaper et system som helbreder seg selv. Et godt fungerende samfunn vil være mye mer motstandsdyktig

Et oppdrag for fremtiden

KLP Eiendom har ambisiøse mål om å kutte utslipp med 60 prosent innen 2035. Men Lucas er ikke bekymret for at selskapet ikke skal nå den målsettingen.

– Vi har muligheten til å påvirke eiendomsbransjen i en mer bærekraftig retning, sier han bestemt. – Og vi sitter på ressursene til å gjøre det.

Han ser bærekraft som en naturlig del av forretningsstrategien.

– I eiendomsbransjen planlegger man for 30 til 50 år frem i tid. Det betyr at vi allerede nå må ta grep som sikrer at byggene vi utvikler i dag, fortsatt trives i fremtiden, avslutter Lucas.